Blogspot nedir ? Blogger nasıl kullanılır ?
Blogger Nedir ?
Blogger, google’ın internet kullanıcılarına sunduğu ücretsiz bir şekilde blog oluşturabileceğiniz içerik yönetim sistemlerinden biridir. Günümüzde en popüler olarak kullanılan sistemlerdendir. Son yıllarda blog yazarlığı ülkemizde hızla yayılmaktadır. Blog yazarlığına başlayanların genellikle blogger yada wordpress platformunu tercih ettiği görülmektedir. Ücretsiz olması nedeniyle öncelikle blogger platformunda kendini geliştiren ve iyi yerlere gelen kişiler daha sonra com,net vb. domain alarak yayın hayatını dahada profesyonelleştirmektedir. Çünkü blogger üzerinden oluşturacağınız sitelerin alan adı ” siteadi.blogspot.com.tr ” şeklindedir.
Blogger platformu diğer ücretsiz blog servislerinden farklı olarak l XML kod yapısını tercih etmiş ve bu açıdan da farkını ortaya koyarak pratik geliştirilebilir bir bina haline gelmiştir. Sizlerde “blogger.com ” üzerinden ücretsiz bloglarınızı oluşturabilir ve blog yazarlığına başlayabilirsiniz.
Blogger Üzerinden Nasıl Blog Oluşturulur ?
Yazımın devamında sizlere kolaylık sağlaması açısından blogger üzerinden nasıl ücretsiz blog oluşturabileceğiniz hakkında rehber olması açısından resimli ve detaylı bir şekilde anlatacağım.
- Öncelikle google hesabınıza giriş yapmalı ve ” http://blogger.com ” adresine girmelisiniz. Google hesabınız ile blogger’a giriş yaptıktan sonra karşınıza böyle bir ekran gelecek. Bu kısımdan resimde okla gösterdiğim Yeni Blog butonuna tıklamanız gerekmektedir.
Öncelikle ücretsiz blog açmak isteyenlere şiddetle tavsiye ediyorum bu servisi. Sürekli kendini geliştiren ve tamamen Türkçe altyapı olan bir servistir. Yani başlayın derim:) Peki benim bu kadar övdüğüm blogspot-blogger nedir ?
Weblog ya da blogspot olarak isimlendirilen ve internet dünyasında her geçen yıl daha da gözde hale gelen bloglar, günlük benzeri bir sistemle çalışan basit internet siteleridir. Kişisel bir yazı mecrası olan blogların eski zamanlarda deftere yazmak suretiyle tutulan günlüklerin dijital ve modern çağa uygulanmış hali olduğu da söylenebilir. Blog sahibi olan kişi, istediği her şeyi tamamen kendi görüşleri doğrultusunda blog sitesine yazar ve böylece tüm internet dünyası ile etkileşime geçmiş olur. Genellikle sürekli olarak güncellenen ve zamana göre sıralanmış yazılardan oluşan blogspotlar, web tabanlı yayın metinlerinin bir araya gelmesiyle oluşur. Blogspot sahipleri yazdıkları yazılar haricinde fotoğraf ve video gibi görsel içerikli paylaşımlarda da bulunabilir.
Blog sitelerinin en belirgin özelliklerinden biri olan kronolojik sıralama, bu kişisel içerik sitelerinin kalem kağıtla tutulan günlüklere benzemesindeki en önemli etkendir. Blog sahibi paylaştığı gönderilere imzasını atarak ilgili içeriğin kendi tarafından yazıldığı belirtir ve böylece sitenin kişiselleşmesini sağlar. Blog takipçilerinin ilgili paylaşımlar hakkında yorum yapmasına da imkan veren blogspot sistemi, böylece karşılıklı etkileşimin daha etkili bir biçimde olmasına katkıda bulunur. Ayrıca farklı blog sitesi sahipleri birbirlerinin içerik paylaşımlarını kendi sayfalarında paylaşarak, blog içeriklerinin çok daha geniş kitlelere ulaşmasını da sağlar. Bu sistemin en önemli bileşenlerinden biri olan takipçilik ise, ilgili blog sitesinde yayınlanan yeni içeriklerden anında haberdar olmak isteyenler için idealdir.
Blog siteleri için içerik yönetim sistemi teknolojileri geliştiren firmalar, günümüzde dünya genelinde milyonlarca kullanıcıya sahip milyon dolarlık şirketler halinde gelmiştir. Giderek daha da yaygın hale gelen blog kullanımı ile birlikte birçok farklı seçenek sunulurken, tüm bu hizmetlerin “tamamen ücretsiz” olması ise blog yazmanın en cazip avantajları arasında yer alır. Blog servisi sağlayan firma tarafından sitenin alt alan adı olarak yaratabilen blog siteleri olduğu gibi, kullanıcının sahip olduğu kendi sunucusuna yüklediği sistemi çalıştırmasıyla hizmet veren yazılımlar da mevcuttur. Bu tür sunucuya yüklenerek kullanılan yazılımların da ücretsiz ve geliştirmeye açık olması, daha çok seçenek sunduğu için blog sitesini daha kapsamlı bir şekilde kullanmak isteyenler tarafından tercih edilmektedir.
Blogunuzun konusuna karar vermek ilk işiniz olmalıdır.
Eğer blog kurarken kişisel blog tercihiniz ise içinizden gelenleri yazacaksınız. Temasal blog kuracaksanız seçtiğiniz konu çok önemlidir.
Blog ismine karar verin blog sitenizi açın:
İnternetten bu konuda yardım alabilirsiniz. Ücretsiz blog açmanızı sağlayan binlerce site var. Bunlardan birini seçerek bloğunuzu açabilirsiniz. Daha sonrada ismine karar verebilirsiniz. Blogunuzun ismi konuyla aynı olmalıdır.
Blog Tasarımı ve şablon seçmek:
Blogunuzu oluştururken seçtiğiniz şablonu blogger kumanda panelindeki şablon sekmesinden istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz. Özelleştir butonuna tıkladığınıza blog sitenizin arka planı, genişlikleri yerleşimi, azı tipleri gibi birçok özelliğini değiştirebilirsiniz.
Blogger kumanda paneli ve Ayarlar:
Blogger kumanda panelinin arayüzü basit ve Türkçe olduğundan kullanımı çok basittir. Blog oluştururken yorum ayarlarından bahsedelim Yorum konumunu gmülü olanı tercih edin. Aynı bu blogda olduğu gibi yazının hemen altında gözükür ve okuyucuların kolayca yorum yazmasını sağlamaktadır. Diğer bir işlem ise arama tercihlerindeki arama açıklamasıdır.
Gerekli Araçların Kurulumu
Blogger Nasıl Kullanılır konusunu hemen hemen kavradığınızı düşünüyorum. Bundan sonrasında ücretsiz blogunuzu “kervan yolda dizilir” sözündeki gibi yazdıkça geliştirebilirsiniz. Blog sitenizden daha fazla verim almak için sitenizin ayarlarını bozmadan bazı araçlar mevcuttur.
Önemli Eklentileri Eklemeyi Unutmayın Blog sitenize işlevsellik katan bazı eklentiler mevcuttur. Gadget ve widget adı verilen bu eklentileri Blogger kumanda panelindeki yerleşim sekmesinden ekleyebilirsiniz.
Unutmadan bende amatörde olsa blogger deneyimini yaşamak için İstanbul’u anlattığım Kalbim İstanbul isimli bir blog açtım, sizi de bloguma beklerim. Tabiki sizinde blognuz varsa ve yorum bölümüne adresini veya linkini yazarsanız zevkle ve severek takip edebilirim.